Meldpunt Schuldhulpverlening Almere

Gun schuldenaar éven vrijaf van facturen

Na een geslaagde proef in drie steden willen schuldhulpverleners een landelijke ‘pauzeknop’ voor schuldeisers. Zo krijgen mensen met problematische schulden de rust om hun leven op orde te brengen.

Lees het artikel in de Volkskrant van 7 april 2022

De pauzeknop is een nieuw instrument in de wereld van de schuldhulpverlening, dat in Amsterdam al ruim een jaar bij wijze van proef wordt ingezet. Door de tijdelijke incassostop krijgt de schuldenaar de rust en ruimte om zich te richten op een financiële oplossing. Want mensen met schulden kunnen via de gemeente wel gratis hulp krijgen, maar een eventuele schuldsanering kan nog vele maanden of zelfs meer dan een jaar op zich laten wachten.

‘Je moet heel wat uitzoeken: zijn alle toeslagen wel ontvangen, is het met de inkomstenbelasting goed gegaan?’, aldus De Ruiter. ‘Alle schulden moeten in kaart worden gebracht. In de tussentijd blijven de incasso’s, aanmaningen of boetes op de deurmat vallen en wordt de schuldenberg steeds hoger. Dat veroorzaakt weer extra stress bij de cliënt. Die pauzeknop geeft even schuldenrust.’

Het afgelopen jaar is voor vijftig Amsterdammers met problematische schulden een succesvolle aanvraag gedaan voor het inzetten van de pauzeknop door Buurtteam Amsterdam. Zij hadden gemiddeld acht schuldeisers. Aan de tijdelijke incassostop werkten gemiddeld twee van de drie schuldeisers mee. Ook in Den Haag en Eindhoven is geëxperimenteerd met een prototype van de pauzeknop, in deze steden rode knop geheten.

Hulpverleners en cliënten in de drie steden zijn doorgaans enthousiast over de pauzeknop, die tijdens de soms moeizame zoektocht naar een uiteindelijke financiële oplossing alvast de broodnodige ‘schuldenrust’ creëert. Daarom doen de wethouders van Amsterdam, Den Haag en Eindhoven samen met de NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverlening, donderdag in een gesprek met minister Carola Schouten voor Armoedebeleid een dringend beroep op haar om de introductie van een landelijke pauzeknop te ondersteunen. Ook andere gemeenten en een bont gezelschap aan schuldeisers wordt gevraagd daaraan mee te werken. ‘Met de inzet van een brede coalitie is de invoering van een landelijke pauzeknop nog voor het eind van dit jaar mogelijk’, stellen de initiatiefnemers.

Ook schuldeisers kunnen voordeel hebben van de pauzeknop. Want steeds maar aanmaningen blijven sturen aan iemand die al diep in de schulden zit, werkt niet. Oftewel: van een kale kip kun je niet plukken. Bij een schuldenregeling kunnen ze in ieder geval nog een deel van de vorderingen tegemoet zien.

‘Doorgaan met incasseren terwijl iemand problematische schulden heeft waarbij hulp nodig is, is verloren tijd voor schuldeisers’, zegt NVVK-woordvoerder Auke Schouwstra. ‘Ook de incasso-activiteiten kosten hun geld, dat ze vaak niet meer terugzien.’

Bij schuldhulpverleners die zijn aangesloten bij de NVVK komen jaarlijks 80 duizend hulpaanvragen binnen. Volgens cijfers van het CBS hadden begin 2018 meer dan 650 duizend huishoudens in Nederland (oftewel ruim 8 procent) te maken met ‘geregistreerde problematische schulden’.

Lees verder het artikel in de Volkskrant van 7 april 2022