Meldpunt Schuldhulpverlening Almere

Hoe Arnhem jongeren met schulden bereikt

In Arnhem zet een opvallend succesvol initiatief zich in om schulden bij jongeren op te lossen en te voorkomen. ‘Oprecht: samen tegen schulden’ wordt gevormd door drie jongerenorganisaties: AM-Supportteam, Stichting JAM en Presikhaaf University.

Marc Mulder, senior ervaringsdeskundige Armoede en Schulden bij Movisie, sprak met de oprichter van Presikhaaf University, Melvin Kolf. Een uitgebreid verslag is te lezen op de website van Movisie.

Melvin: ‘Wat ons succes is? We zeggen wat we doen en doen wat we zeggen. Oprecht dus, zoals onze naam. Een van de jongeren stelde deze naam voor en legde uit waarom: ‘jullie zijn allemaal oprecht, jullie willen oprecht mensen helpen én het is oprecht moeilijk om over schulden te praten’. Gezamenlijk hebben we deze naam omarmd. Bij jongeren gaat het om snelheid, ook dat kunnen wij bieden.’ 

Naast het snel reageren draagt ook aanwezigheid op plekken waar jongeren komen bij aan het succes. Melvin: ‘We zijn nabij, heel dichtbij de doelgroep. We zitten niet op kantoor te wachten, maar gaan langs bij jongerencentra en voetbalverenigingen.

‘We spelen in op wat er leeft onder onze doelgroep en besteden aandacht aan thema’s als impulsaankopen en online gokken. Ook online zijn wij laagdrempelig bereikbaar, via TikTok, Instagram, Whatsapp, bellen of mailen.

Wat doen jullie anders dan andere hulpverleningsorganisaties? 

‘Dat was ook voor ons een zoektocht. Toen wij begonnen was het vooral onze taak om jongeren te vinden en door te verwijzen naar hulpverlening. Maar dan waren we 12 weken verder voordat de schuldhulpverlening startte. Intussen was 80% van de jongeren alweer afgehaakt. Op deze manier konden we niet waarmaken waar we voor staan. In de keten moest snelheid komen. Het gaat om echte mensen met echte problemen die een echte oplossing nodig hebben. Uiteindelijk kregen wij de ruimte om dit proces aan te passen voor jongeren en vervolgens te versnellen. Juist jongeren willen gezien en gehoord worden. 

Wat werkt ? 

In het kort werkt de aanpak van Oprecht volgens Marc en Melvin omdat de (young)professionals en buddy’s…  

  • dichtbij de jongeren staan. Zowel fysiek in de leefomgeving van de jongeren als in leeftijd, achtergrond en ervaringen. 
  • actief op zoek gaan naar jongeren met schulden in de wijk, bij verenigingen, op school, bij de rechtbank en online.  
  • eigen ervaringen delen waarin jongeren zich kunnen herkennen en waardoor vertrouwen ontstaat. 
  • aandacht hebben voor schaamte bij financiële problemen.  
  • binnen 24 uur reageren op vragen en direct een helpende hand bieden waardoor jongeren zich gehoord en gezien voelen.  
  • passie en bevlogenheid hebben om deze jongeren te helpen.  
  • lef en moed hebben om het systeem te veranderen.  

Lees het hele artikel bij Movisie